Bestemmingen,  Duitsland,  Europa

De leukste uitjes in de Harz met kinderen

Zoek je een vakantiebestemming waar je veel activiteiten voor de kinderen hebt, waar schattige en UNESCO dorpjes te bezoeken zijn en waar je van de natuur kunt genieten? Dan is de Harz de perfecte vakantiebestemming! wij gingen in de zomervakatie naar de Harz en we hebben de leukste uitjes in de Harz met kinderen op een rij gezet. Spoileralert: met de 4 dagen Harz Card zijn bijna alle van deze uitjes gratis.

Wat te doen in de Harz met kinderen?

Brockenbahn

De Harz heeft 140,4 km aan smalspoorlijn en een ritje in een van de 25 stoomtreinen of een van de 12 dieseltreinen is echt een must (en zeker een van de highlights van de vakantie) en de meest populaire en bijzondere rit is de Brockenbahn. De 19 km rit vanaf Drei Annen Hohne brengt je in ca. 50 minuten naar de hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken.

Als je echte treinliefhebbers thuis hebt, kun je ook de rit in Wernigerode beginnen. Dan is de rit ca. 1 uur en 40 minuten en in de stations Drei Annen Hohne en Schierke stopt de trein eventjes om foto’s te maken.

Als alternatief voor de terugreis kun je naar Schierke (ca.7km) of Drei Annen Hohne (ca. 11km) langs de Harzer Herzen Stieg wandelen. Vanaf Schierke is er iedere 2 uur een bus naar Drei Annen Hohne en Wernigerode. De bus is gratis met de HATIX gastenkaart van de Harz.

Een enkele reis met de Brockenbahn is gratis met de 4 dagen Harz Card, anders kost deze 31€ voor volwassensen en 18,5€ voor kinderen vanaf 6 jaar (47€/28 voor een retour). De prijs van een rit met een stoomtrein buiten de Brockenbahn zijn wel veel goedkoper.

leukste uitjes in de Harz met kinderen: Brockenbahn
Brockenbahn: onderweg naar de Brocken
Brockenbahn: de Brocken

Titan-RT Hangbrug

Sinds 2017 heeft de Harz nog een highlight: de hangbrug Titan-RT. De Titan-RT is, met 458,5m lengte, de langste hangbrug in zijn soort ter wereld! Deze hangt ook nog eens op 100m hoogte boven het water. Het is erg indrukwekkend en voor de kinderen ook super spannend om over de brug te lopen. Het is geen dichte brug, je ziet de grond / het water onder je door de roosters. En de brug schommelt ook nog wel, ook als er geen wind is. Dat vonden de kinderen (en de ouders) een beetje spannend, maar wel de moeite waard.

In de zomer kan het wel druk zijn en met de Corona regels mag je alleen in een richting lopen. Dus je komt of heel vroeg in de ochtend of tegen het eind van de dag. Entree kost 6€ voor volwassenen en 4€ voor kinderen van 4 tot 14 jaar (prijs 2020) .

hangbrug Titan-RT.
hangbrug Titan-RT
hangbrug Titan-RT – wie durf?

Boomkroonpad Harz

Het boomkroonpad of Baumwipfelpad Harz is een bijna 1000m lang pad waar je niet alleen boven de bomen loopt, maar ook waar je bijna 50 verschillende avontuurlijke elementen en interessante feiten in de 18 platforms vindt. Er zijn boorden en opdrachten over over insecten, natuur, dinosaurussen en astronomie.

Voor de echte avonturiers is er ook een “avonturenbrug”, een soort van hangbrug waar je met balans over verschillende hinderniss moet lopen. Onder het boomkroonpad is er ook een wandelroute en een natuurspeeltuin. 

Een gezinskaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen (4-17 jaar) kost 25,90€. Maar er zijn combikaartjes met het kabelbaan naar het Borgberg. Je kunt het boomkroonpad ook met het nieuwe “BaumSchwebeBahn” combinieren. Met de “BaumSchwebeBahn” hang je in een zitje op de kabelbaan en je zweeft met 12/15km/h door de bomen naar het achterste uiteinde van het boomtoppenpad.

Een van de leukste uitjes in de Harz met kinderen: Boomkroonpad Harz

Bürgerpark en miniatuurpark Kleiner Harz in Wernigerode

In de TOP 3 van de leukste uitjes in de Harz met kinderen staan de Bürgerpark en miniatuurpark Kleiner Harz. Hier geniet je van twee uitjes op een plek! Het miniatuurpark Kleiner Harz is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor iedereen die alle 60 bezienswaardigheden van het Harzgebergte in een dag wilt zien. Goslar, de Halberstadt kathedraal, Wernigerode kasteel en de kabelbaan in Thale zijn een paar van de miniaturen dat je kunt zien.

De Brockenbahn kon niet ontbreken en de sporen waren net als in het echt, in een rondje om de Brocken aangelegd. Onze kinderen brachten de meeste tijd door bij de treinen van de Brockenbahn. Als treinenliefhebbers waren ze er niet weg te krijgen en renden heen en weer achter de treinen aan. Zij hadden zo veel plezier en aandacht voor de treinen, dat toen een trein voor onderhoud weg moest worden gehaald, ze van de medewerker de trein mochten vasthouden. Volgens mij niet iets dat standaard gebeurt, maar onze kinderen hebben altijd een soort van aantrekkingskracht voor treinliefhebbers.

Het Bürgerpark is 15 hectare en bestaat uit een breed scala van meer dan 60 thematuinen, die je kunt bezoeken op 2 cirkelvormige paden. Voor de kinderen zijn er heel gave speeltuinen verspreid over het park. Er is een speeltuin met klimtoestellen, een super leuke waterspeeltuin en een paardenspeeltuin. Hier kunnen kinderen op hun eigen houten paarden rijden. Er zijn ook diertjes en er is ook genoeg plekjes om te zitten of om een dekentje voor een picknick te zetten of te bbqen. Je kunt hier een hele dag doorbrengen.

Een gezinskaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen (6-17 jaar) kost 17€ of is gratis met de HarzCard.

Wernigerode

Niet alleen het Bürgerpark en miniatuurpark Kleiner Harz zijn leuk, maar ook de Stad Wernigerode zelf is de moeite waard. Het staat als “de bonte stad van de Harz” bekend en het centrum met zijn de vakwerkhuizen, straatjes en café’s zijn super schattig. Het stadhuis en het kasteel moet je niet missen. Vanaf het centrum kun je naar het kasteel lopen of een treinje nemen. We parkeerden in een park vlakbij het kasteel en liepen in 10 minuten naar het kasteel, vandaar namen we het treinjte naar het centrum.

Het kasteel en het treintje zijn gratis det de HarzCard.

Harzer Baumkuchen in Wernigerode

Als je in de Harz bent, moet je de Harzer Baumkuchen proeven. Er zijn 6 verschillende typen Baumkuchen en 3 verschillende vullingen; dus best lastig om te kiezen!

Harzer Baumkuchen
Harzer Baumkuchen

Rabensteiner Stollen

De keuze aan mijnschachten is in de Harz ook groot en als je jonge kinderen hebt, moet je kijken of ze de mijn mogen bezoeken. Wij kozen voor de Rabensteiner Stollen. Het bezoek aan deze mijn begint met het aantrekken van een helm en het uitleggen van een paar veiligheids maatregelen, dan ga je op een treintje zitten welke de donkere mijn naar binnen rijdt.

In de mijn wordt door de gids uitgelegd dat in deze mijn gewone mensen werkten. Ze werkten in ruil voor een zak steenkool! Binnen mag je ook een korte ritje met een mijnfiets maken en loop je een stukje met alleen een kaars.

Een gezinskaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 33€ of gratis met de HarzCard.

Rabensteiner Stollen
Bijna klaar om het ritje in de mijn te starten

Thale

Thale is een van de trekpleisters van de Harz. Er is zo veel te doen, dat je hier meerdere dagen kun doorbrengen. Thale ligt aan het eind van de 10km lang Bode-kloof tussen de Rosstrappe en de Hexentanzplatz. Er zijn twee kabelbanen die je naar deze plekken omhoog brengen.

In Thale zelf kun je van een van de Bodetal Thermen genieten, het DDR museum bezoeken of spelen en klimmen in het Thale Erlebniswelt.

Op het Hexentanzplatz is er de Rodelbahn Harzbob, Hexengolf en het dierenpark Thale.

Thale

Harzer Wandernadel 

De Harz is de paradijs voor wandelliefhebbers. Wij hebben de Harzer Wandernadel Wandelpass gekocht om tijdens het wandelen een spel met de kids te doen, van het verzamelen van stempels in een boekje. Dat werkt! In de Harz zijn 222 stempels die je in dit boekje kunt verzamelen. Als de kinderen 11 stempels in het boekje hebben, krijgen ze een “wandelprins prijs”.

De kinderen vonden de Liebesbankweg en Naturmythenpad erg leuk. Er waren onderweg verschillende opstellingen met sprookjes en opdrachten en gave speelplekken. Vooral de waterspeeltuin vlakbij Bockswiese bij de Liebesbankweg vonden we de mooite waard.

 Liebesbankweg
Liebesbankweg
Naturmythenpad
Naturmythenpad

Kyffhäuser Denkmal en Kyffhäuser Therme

Voor een dag relaxen, kun je naar de Kyffhäuser Therme. Onderweg kun je stopen bij het Kyffhäuser Denkmal. Na 247 treden krijg je een heel mooi uitzicht! Voor de kinderen is er een ridersspeeltuin dat zeker in de smaak valt. Een gezinskaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 18,5€ of is gratis met de HarzCard.

Anders dan in Nederland, mogen de kinderen ook in de sauna in Duitsland. De Kyffhäuser Therme heeft twee gedeelten, een met de thermale zwembaden en een eentje met de sauna’s. Dus je kunt kiezen of je wel of niet met de kinderen in de sauna gaat. Hier is een biosauna van 55 graden, een goede optie voor het eerste sauna bezoek. Liam vond de 55 graad sauna toch niet zo warm en, probeerde ook de 85 graad sauna voor 5 min. De rest van de tijd waren de kinderen en een van ons in de therme terwijl de andere in de sauna was.

Een dagkaart kost 13€ tot 20,5€ of gratis met de HarzCard.

Kyffhäuser Denkmal
Kyffhäuser Denkmal

Freiland Grenzmuseum

Bij het Freiland Grenzmuseum is er een stuk van het een oorspronkelijke grenshek en toren te zien, welke tot 1989 de Bondsrepubliek Duitsland van de Duitse Democratiesche Republiek (DDR) scheidde. Zo onvoorstelbaar dat tot 1989 de grens er zo uitzag. Het rondje door het Freiland Genzmuseum is ca. 5km lang. Op de Brocken wordt tevens veel getoond van de vroegere grensbewaking tussen West- en Oost-Duitsland.

Freiland Grenzmuseum
Freiland Grenzmuseum

Rodelbaan

In de zomer zijn er veel rodelbanen in de Harz en ze zijn goed te combinieren met andere uitjes of attracties. Welke kies je? De rodelbaan Wippra, de rodelbaan Sankt Andreasberg, de Harzbob Thale in Hexentanzplatz, de Brocken Coaster in Schierke, de BocksBergBob in Hahnenklee, de rodelbaan in Straußberg of de rodelbaan in Eckartsberga?

Ostdeutsches Fahrzeugmuseum

Heb je autoliefhebbers thuis? Dan is een bezoekje aan het Ostdeutsches Fahrzeugmuseum een idee. Naast auto’s, vakanties in Oost-Duitsland, en woninginrichting uit die tijd, wordt ook weergegeven met welk speelgoed kinderen destijds achter de Muur speelden. Entreé kost 6€ voor volwassenen. (Bij het museum is ook een buitengedeelte met oude militaire apparatuur te zien. Er kan ook met een echte tank (Panzer) gereden worden. Dit gedeelte staat los van het museum en moet apart gereserveerd en betaald worden.

Ostdeutsches Fahrzeugmuseum

Praktische informatie

Waar ligt de Harz?

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Vanaf Utrecht zijn er 450km naar Goslar. Vanaf Hannover zijn er maar 90km en ca. 270km naar Berlijn of Dresden. Dus ook een heel goede stopover voor een doorreis naar Oosteuropa.

HarzCard

Wij hebben gebruik gemaakt van een 4 dagen Harz Card. Me deze kaart krijg je 4 dagen naar keuze gratis entree in meer dan 120 attracties. De kaart kost 59€ voor volwassenen en 39€ voor kinderen vanaf 5 jaar. Er is ook een 48 uur kaart die 32€/22€ kost. De rit met de Brockenbahn is alleen gratis in combinatie met de 4 dagen kaart.

Je kunt met deze kaart heel veel geld besparen; zonder de HarzCard hadden we meer dan 350€ aan entree uitgegeven. Dus echt een aanrader!!

Campings in de Harz

Er zijn veel camping in de Harz, wij hebben op het laaste moment geboekt en er waren al campings vol. Wij hebben op twee camping overnacht: Camping am Brocken en Camping Am Bärenbache.

De camping am Brocken ligt centraal en je bereikt alle leukste uitjes in de Harz met kinderen snel en makkelijk. Voor de kinderen is er een speeltuin. De toiletten en douches waren schoon en er was een familiedouche (voor het douchen betaal je wel 0,5€ voor 30 liter warm water). Naast de camping is er een gratis natuurbad. We betaalden 27€/nacht plus stroom (de stroom word naar verbruik berekend, voor ons was dit 1,2€/dag).

Camping Am Bärenbache ligt aan de zuid kant van de Harz. Vanaf hier moet je wel iets langer rijden. Er is een speeltuin voor de kinderen. Douchen was gratis, maar voor het warm water voor het afwassen moest je wel 10ct betalen. Naast de camping is er een buiten zwembad (1,25€ / 0,75€ entree voor volwassenen/kinderen). We betaalden 37€/ nacht plus 4,6€/nacht touristenbelasting. De prijzen op de website van de camping zijn NIET AKTUEEL (Umweltpauschale was 2,5€p.p.p.n. ipv. 1€ voor voorbeeld) en voor de touristenbelasting moet je zelf naar de Tourist Office om te betalen.

Voor ons is de Harz echt een aanrader!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *