Bestemmingen,  Europa,  Nederland

Madurodam – het leukste familie-uitje in Zuid Holland

Ben je al eens met je kinderen in Madurodam geweest? Wij zijn er net geweest en wij waren positief verrast. Wij hebben ons een hele dag vermaakt en de kinderen willen nog een keer terug. Voor ons is Madurodam het leukste familie uitje in Zuid Holland.

Voor ons bezoek had ik het idee dat Madurodam “alleen” maar een miniatuurstad was, Paul zei altijd “Madurodam is Nederland in het klein”. Na ons bezoek kan ik zeggen dat Madurodam veel meer dan dat is. Naast alle miniaturen zijn er ook attracties, interactieve videos, spelletjes en nog veel meer. Wij geven in deze blog een overzicht van ons bezoek en van alles wat je in Madurodam kunt beleven.

Madurodam: Nederland in miniatuur

Als je alle hoogtepunten van Nederland in een dag wilt bezoeken, hoef je alleen maar naar Madurodam te komen. Het Rijksmuseum en het Planetarium zijn maar een paar stapjes van elkaar. En met 338 gebouwen zijn alle belangrijke bezienswaardigheden van Nederland aanwezig.

Elke maquette is heel nauwkeurig gebouwd. Het Rijksmuseum is een van de mooiste en met 4.100 manuren is het de maquette met de grootste bouwtijd. Als je de foto’s vanaf een laag punt neemt en als je deze zonder mensen in de achtergrond bekijkt, lijkt het landschap net echt.

Met 65.000 madurodammertjes heeft Madurodam meer inwoners dan veel steden 🙂 Madurodam heeft, net als iedere andere stad in Nederland, al sinds de opening in 1952 een college van burgemeester en wethouders. Met twee verschillen: Madurodam’s college bestaat uit tien leerlingen van middelbare scholen uit Den Haag en omgeving. Bovendien is de burgemeester van Madurodam niet alleen de jongste, maar ook de enige gekozen burgemeester van Nederland.

Onze kinderen zijn grote treinliefhebbers en ze vonden de rijdende treinen heel gaaf. Ze gingen vaak naast de treinsporen zitten en ze wachtten af tot de treinen langsreden. Ze waren zo enthousiast dat ze naar andere mensen roepen “kijk, kijk, daar komt nog een trein”.

Ook Schiphol viel in de smaak van de kinderen. Misschien omdat hier ook de vliegtuigen heen en weer reden of omdat ze Schiphol herkenden, net als de Kaasmarkt van Alkmaar.

Veel weetjes en doe-dingen bij Madurodam

Als je Madurodam binnenkomt krijg je een magnetische kaart. Met deze kaart kun je bij de informatieborden video’s met veel weetjes en aanvullende informatie bekijken. Deze informatie borden maken het bezoek een stuk interactiever.

Daarnaast zijn er 21 activiteiten. Van je gewicht in kazen te laten wegen, tot containers in een boot zetten.

Ik weet niet of ik al had verteld, maar het bedrijf van Paul laadt en lost containers van binnenvaartschepen. Toen wij in Madurodam binnen kwamen, het eerste wat Paul en de kinderen zagen was precies de APM terminal. Hier kun je met 2 personen de kraan bedienen en de containers in de boot zetten. Paul en Liam waren hier niet weg te krijgen 😛

Mika vond het bedenken van de lading van de containerschepen veel interessanter. Zet je de zwaardere containers hoog of laag? Hoe veel lagen kun je opzetten? Het lijkt simpel maar is het een mooie activiteit voor de kinderen.

Verder vonden onze kinderen het bedienen van de sluizen en bruggen ook super interessant. Schip invaren, sluis dicht, water erin, sluis open en verder varen. Deze activiteiten staan verdeelt over het hele park en zo kun je in alle rust de miniaturen bekijken terwijl de kinderen aan spelen zijn.

Madurodam heeft twee speeltuinen

Als de kinderen nog niet uitgespeeld zijn, kun je naar een van de twee speeltuinen gaan. Overal in Madurodam is aan de kinderen en de ouders gedacht. Het Nijntje-speeltuin staat naast het Panorama Café en vanaf het terras zie je de kinderen in de speeltuin. Wij vinden het ideaal; even wat drinken of wat eten terwijl de kinderen verder spelen. Pas wel op: Madurodam is met haar ligging dicht bij zee ook gastheer van agrressieve en brutale meeuwen, die zelfs de koffie uit je hand grissen! Dus niet voeren, want dat is de oorzaak van dit probleem.

Het speeltuin “De Waddenzee”  is heel fijn voor de iets grotere kinderen. Ze kunnen in de vuurtoren klimmen of klauteren in de vissersboot. Maar er zijn ook hangmatten waar je relaxed kunt liggen.

Binnen attracties bij Madurodam

Naast al de miniaturen, activiteiten en de twee speeltuinen, zijn er ook nog vijf binnen-attracties:

Zo groot is Oranje: een voetbalexperience over het EK ´88. Bij binnenkomst is er een video met momenten van het EK. Als je verder loopt, kun je de trofee en de outfits van de Oranje Leeuwen bewonderen. Verder kun je testen hoe hard je kunt trappen of een 3D foto van jezelf laten maken. Thuis kun je deze 3D foto als “figuur” bestellen.

Hof van Nederland: schuif aan bij de Eerste Vrije Statenvergadering

Het verhaal van George: het levensverhaal van George Maduro, naamgever van Madurodam én oorlogsheld

Nieuw Amsterdam: een interactieve familie-attractie die het verhaal vertelt over de Nederlandse roots in Nieuw Amsterdam. Je gaat op reis in een zeilboot van Holland naar Nieuw Amsterdam en helpt deze te verdedigen tegen de aanstormende Engelsen; helaas moeten de Nederlanders kapituleren om de opgebouwde stad en haar inwoners te sparen. De Engelsen nemen de macht over en hernoemen de stad naar “New York”!

Waterwolf: beleef hoe de Nederlanders van water land maken met ’s werelds grootste stoommachine.

De Waterwolf was aangeraden voor kinderen vanaf 6 jaar. De dames van de entreé zeiden dat het donker wordt en de kinderen het eng kunnen vinden. Daarom heb ik de attractie eerst zelf geprobeerd. Daarna ging ik nog een keer met Liam (5 jaar). Mika (3 jaar) was zo te druk bezig met spelen met het sluizen-systeem, dat hij niet wilde komen. Toen wij naar binnen gingen, zei weer een van de dames “zou hij het toch te spannend vinden, dan kunnen jullie door die deur naar buiten gaan”. Altijd fijn als de medewerkers zo attent zijn. Gelukkig was het niet nodig; Liam vond de attractie “De Waterwolf” een beetje spannend maar niet eng.

Hoe ontstond Madurodam?

Wie kent Madurodam niet? Ik denk dat weinig mensen niet over Maduromdam hebben gehoord, maar wie weet hoe Madurodam ontstond? Madurodam is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro én als fondsenwerver voor goede doelen. Jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengsten aan projecten, die kinderen stimuleren om verbinding te maken met andere mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, om zo Nederland samen mooier te maken. Sinds de oprichting doneerde Madurodam inmiddels ruim 35 miljoen Euro aan goede doelen, jaarlijks tussen de 600.000 en 700.000 euro.

Praktische informatie

Madurodam is alle dagen van het jaar geopend. Voor de exacte openingstijden kijk op hun website.

Madurodam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer én de auto. Parkeren op het parkeerterrein van Madurodam kost € 8,50. Je kunt parkeren tijdens openingstijden.

Een dagticket voor een persoon kost online €17,50. Aan de kassa kost een kaartje €19,50. Een dagtiket voor familie en vrienden (4 personen) kost 58,5€ en is alleen online te kopen.

Tot en met 23 juni 2019, kunt je een dagticket voor een kind online voor maar € 5,- kopen. Deze ticket kun je gebruiken tot en met 21 juli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *