Bestemmingen,  Europa,  Montenegro

Montenegro met kinderen: de beste route voor een 10 dagen rondreis


Montenegro is een klein land maar met heel veel variatie, van hoge bergen tot schitterende stranden. Als je de route goed plant, kunt je in een of twee weken heel veel van het land zien. Houd er wel rekening mee dat aan de kust, de snelheid op de “snelweg” wel laag is en daardoor hebt je wat tijd nodig voor korte afstanden. Wil je een rondreis door Montenegro met kinderen met een mix van strand, klein stadjes, bergen en National Parks doen? Hier is onze route voor een 10 dagen rondreis door Montenegro met kinderen.

Montenegro heeft drie vliegvelden, maar (nog) geen direkte vlucht vanaf Nederland. Als je erheen wilt vliegen, is Dubrovnik de beste en goedkoopste optie (kijk in skyscanner voor prijzen). Wij betaalden voor onze terug vlucht met Easy-jet geen 50€ p.p.

Een andere optie is rijden vanaf Nederland. De afstand tussen Nederland en Montenegro is ca. 1.900km. Veer weg, maar goed te doen als je tussenstopjes in Ostenrijk, Slovenië en/of Croatië doet. Verget niet dat je een vignet voor de eerste twee nodig heeft. Overigens het vignet in Slovenië is nu ook je entreebewijs voor somige attracties en bezienswaardigheden.

De derde optie om naar Montenegro te komen is per cruise of ferry. Wij kwamen met een cruiseship in Kotor aan (deze cruise eindigde in Venetië, maar wij zijn een nachtje eerder uitgestapt) en vlogden dan vanaf Dubrovnik weer terug naar Schiphol.

Dag 1 – Kotor

De benoeming van de baai van Kotor als de zuidelijkste fjord van Europa is terecht. Toen wij de baai ingingen met de cruiseschip, zagen wij langs de kust kleine doorpjes omringd door hoge bergen.

Kotor ligt aan het eind van de baai omringd door Mount Lovcen (1.749m) en het Natural Park of the Vrmac. Het oude centrum van Kotor is een van de best bewaarde stedelijke nederzettingen in de Middellandse Zee. De kleine straatjes, de terrasjes en de leuke plaatjes maken Kotor erg gezellig. Vooral omdat er geen autos zijn en iedereen op een laag tempo door de straatjes slentert. Heerlijk!

Kotor is omringd door stadsmuren. Deze zijn 5km lang, tot 20m hoog en 10m breed. Er zijn twee plekken waar je de muren kunt beklimen om een mooi uitzicht van de baai en Kotor te genieten.

Vanaf de stadmuren kun je verder wandelen/klimmen naar het Fort of Sant Giovanni. 1.350 trappen brengen je naar een hoogte van 1.200 meter! Helemaal boven is het uitzicht adembenemend. Is de beklimming met kinderen te doen? Onze 4 jarige zoon heeft de 1.350 trappen helemaal zelf omhoog en naar beneden gelopen. De laaste stukje van de beklimming vonden wij een beetje eng. De trapen zijn hoog, onregelmatig en af en toe ook niet erg breed, plus er is geen vangrail of dergelijke. Daarom namen wij hem bij de hand. Onze 2 jarige zoon hebben wij in een draagzak gedragen. Hij heeft tijdens de wandeling een deel ook heerlijk geslapen. Als je met zulke kleine kinderen de beklimming wilt doen, kom zo vroeg mogelijk in de ochtend. In de middag is erg warm en er is weinig schaduw.

Dag 2 – Budva

Budva wordt beschreven als “a riviera of beaches and nightlife”, maar wij kwamen daar niet voor. Wij houden van historische, schattige en oude stadjes. En dat is Budva ook! Het oude centrum van Budva is erg uniek qua architectuur, omringd door middeleeuwse muren. Als je binnen de muren bent, lopen de straatjes als een labyrint en in elke hoek is er een gezellig café of restaurantje.

Montenegro met kinderen: Budva – Citadel

Aan de zuidkant van het oude centrum, op de meest verheven plaats, werd het stadsfort Citadel gebouwd, van waaruit de stadsmuren beginnen en eindigen. Het fort wordt voor het eerst genoemd in XVe eeuw. Voor een paar Euro’s mag je dit gebouw bezoeken. Er is een bibliotheek, een “museum” en een restaurant. Met de entreé mag je ook nog zelf een drankje tappen, (ik kan wel vertellen dat de wijn uit de machine niet zo lekker was :P). Vanaf de Citadel heb je ook een heel mooi uitzicht van de kust en het zee.

Montenegro met kinderen: Budva – Citadel

Als je meer van het zee en de eilandjes wilt zien, kun je aan de haven een rondje met een bootje of in een halve onderzeeër varen.

Rose

Onze accomodatie, de airbnb villa Palmera, was in Krašići en dus niet erg ver van deze oude vissersdorpje. Wij wilden hier graag avondeten en van de mooie zonsondergang genieten. Helaas was het een beetje bewolkt, maar anders is het echt prachtig hier. Rose is een van de oudste nederzettingen van Montenegro, het lokale zwemplatform ligt aan Forte Rose, een oude Oostenrijks-Hongaarse citadel, die nu is uitgerust met een openluchtbar en een restaurant. Dus vergeet niet je zwempak en handdoek.

Dag 3 – Stari Bar

Stari Bar, de oude stad van Bar, ligt op een heuvel op slechts 4 km van het stadscentrum. Omringd door muren uit de 11e en 12e eeuw, met smalle stenen straten en de oosterse sfeer van een oude Turkse nederzetting. Hier stap je terug in de tijd.

Naast een twee duizend jaar oude olijfboom, zijn er de stadspoorten uit de 11e eeuw, Venetiaanse gebouwen uit de 15e en 16e eeuw als ook het enige aqueduct in Montenegro. Op vrijdags is er ook een markt waar je lokale producten kunt kopen.

Stevi Stefan en
Lučice beach – Petrovac

Zoek je een heel exclusieve vakantiebestemming? Dan is Stevi Stefan “the place to be”. Dit eilandje is nu een van de meeste exclusieve hotels in de Mediterranean. Stevi Stefan was meer dan vijf eeuwen geleden als een schuilplaats tegen de piraten gebouwd. De eerste helft van het strand naast dit eilandje is ook van het hotel, de andere helft is een openbaar strand.

Petrovac is slechts 17 km van Budva gelegen en toch een heel stuk rustiger. Met meer dan 2.000 zonuren per jaar, zandstranden en mooie promenades, is Petrovac de perfecte stad voor families. Wij waren hier een middag en bezochten Lučice strand. Deze is iets verder weg van het centrum, maar wel rustiger en je kunt hier gratis parkeren onder de dennenbomen (een groot voordeel als je naar huis wilt rijden en je auto niet bloedheet is). Er zijn een paar beachbars en je kunt en strandstoel met parasol huren. In het hoogseizoen is er ook nog een glijbaan voor de kinderen.

Dag 4 – National Park Lovćen en Mausoleum of Petar II Petrovic-Njegos

Op dag 4 vertroken wij naar National Park Lovćen en reden de Kotor Serpentine. Deze weg heeft 16 haarspeldbochten in 8.3km! Na het rijden van de Trollstigen (11 haarspeldbochten ) in Noorwegen, konden het ook niet laten om ook deze te rijden. Gelukkig worden onze kids niet wagenziek in de auto 😀

Lovćen of “Black Mountain”, waarna Montenegro zijn naam kreeg, stijgt tot 1749 meter hoogte en het park zelf is 6220 hectare groot. In Ivanova Korita, het hart van het Nationaal Park, is er een bezoekerscentrum met veel informatie en borden met natuurlijke en culturele tentoonstellingen. Hier is ook een Adventure Park met zeven trails voor de kinderen. Als je iets langer wilt blijven, mag je hier voor een klein prijsje camperen (5€ voor een tent, 10€ voor een camper). Verder zijn er heel veel hiking trails.

Maar het National Park Lovćen is het meest bekend van Njegoš Mausoleum. Je kunt het mausoleum bezoeken via een lange trap van 461 treden. Als je boven bent, wordt je met een 360 graden uitzicht op de omliggende bergen beloond. Zeker iets dat je niet wilt missen. Onze 4 jarige heeft deze treden ook zelf gelopen. En ik met een twee-jarige op de rug ook 😛

Montenegro met kinderen: Njegoš Mausoleum is een must do
Montenegro met kinderen: uitzicht vanaf Njegoš Mausoleum

Dag 5 – Rijeka Crnojevica en National Park Skadarsko Jezero

Wij moesten keuzes maken en wij hebben Cetijnje zo goed als overgeslagen. Ook voor de Lipska Cave hadden wij niet genoeg tijd. Wel jammer, want het is een grot als de Postojna Cave in Slovenië. Wij reden 16 km verder naar het klein dorpje Rijeka Crnojevica. Genoemd naar de rivier die hier langs stroomt. Vanaf dit vissersdorpje kun je het National Park Skadarsko Jezero bezoeken.

Je kunt een bootje (met bestuurder) huren en het park in gaan. Wij werden opgepikt vlakbij onze accomodatie en gingen voor twee uurtjes varen. Het park en de natuur waren wel prachtig en wij zagen heel veel vogels. Het enige minpuntje was dat de ¨gids¨ niets over het National Park heeft verteld, hij maakte ons alleen af en toe alert dat er een vogel te zien was.

Als je in Cetijnje of Rijeka Crnojevica bent, zou ik de Pavlova Strana Viewpoint niet willen missen. Vanaf hier kun je een van de vele bochten van de Rijeka Crnojevica rivier zien.

Dag 6- National Park Biogradska Gora

Biogradska Gora betekent ¨virgin forest¨ en dekt 1.600ha van de 5.600ha van dit National Park. Deze virgin forest is een van de laaste drie virgin forest in Europa. Hier leven meer dan 2.000 verschillende planten, 200 verschillende vogels en meer dan 350 verschillende insecten. Echt een paradijs voor elke natuurliefhebber!

Het hart van Biogragska Gora is Lake Biogradsko, een gletsjermeer op 1.094m. De Lake Biogradsko is goed toegangelijk, er is een Visitor Center, een restaurant (alleen open in het hoogzeizoen), bungalows ( 10€ per persoon per dag ) en een camping (3€ voor een tent / 10€ voor een camper). Er zijn ook roeibootjes te huur (8 € / 1h ) en een wandelpad rond het meer. Dit 3,5km wandelpad is erg geschikt met kinderen, er zijn niet alleen activiteitenpanels en -borden langs de route, maar ook zijn er heel veel dieren te zien. Van een mol of een duizendpoot tot mega grote slakken.

Montenegro met kinderen: wandelen rond Lake Biogradsko

Als je van natuur en wandelen houdt, zou ik in Kamp Janketic of Etno Selo Koliba Damjanovica overnachten. Voor luxe hotels komt je in Kolašin terech.

Dobrilovina Monastery

Als je van National Park Biogradska Gora richting de National Park Durmitor rijdt, kun je ook een tussenstop bij dit klooster doen. Het is een klooster uit de periode van Nemanjici (1253), maar de oudste bewaarde vermelding van het klooster dateert uit 1592.

Đurđevića Tara

Gebouwd tussen 1937 en 1940, de Tara bridge is een van de meest bezochte attracties in Montenegro. Hij hangt 172 meter boven de Tara rivier en toen hij klaar was, was hij de hoogste brug voor voertuigen in Europa. Ik vond de brug niet echt zo mooi, maar rond het brug zijn er veel activiteiten te doen: ziplinen van een kant naar de andere van de brug of rafting in de Tara rivier. Er is (betaald-) parkeren aan beide kanten van de brug.

Dag 7 – National Park Durmitor – Crno Lake

Durmitor National Park is het grootste nationale park in Montenegro, het is niet alleen 39.000ha, maar hij heeft 48 bergtoppen over 2.000 hoogte en het diepste kloof In Europa. De zo genoemd “mountain eyes” zijn 18 gletsjermeren over 1.500m en maken dit National Park echt prachtig. De grootste van deze meren is de Black Lake (Crno lake), met de bergpiek Medjed ernaast en omringd door prachtige bossen en natuur. Bij dit meer is er ook een rondwandeling van 3,5km. Deze is wederom goed te doen met kinderen en net als bij het Lake Biogradsko er zijn ook informatieborden voor de kinderen.

Montenegro met kinderen: wandelen rond Crno Lake

Als jezelf of je kinderen van klimmen en klauteren houdt, is er naast het Zwarte Meer een adventure park (6€ – 10€ afhankelijk van de leeftijd).

Montenegro met kinderen: Adventure Park in National Park Durmitor

De beste optie om zo dichtbij mogelijk het National park Durmitor te overnachten is Žabljak.

Dag 8 – Ostrog Monastery

Het Ostrog Monastery is ook een van de highlights van Montenegro. Het is bijna volledig uitgehouwen in een vertikale bergklif en is vandaag de parel van de Montenegrijnse spiritualiteit. Hier komen pelgrims uit de hele wereld. Het is zeker de moiete waard. Er zijn verschillende parkeerterreinen in de omgeving. Als je met kinderen reist, mag je op het dichstbijzijnde parkeerterrein parkeren; heel handig als je kids geen zin hebben om te lopen 😛

Wij hebben in Apparthotel Koliba overnacht. Voor 42€/nacht hebt je een bungalowtje (inclusief ontbijt). Het eten in het restaurant was ook niet erg duur en lekker. Voor nog iets luxer, kunt je bij Hotel Sokoline boeken.

Dag 9/10 – Herzeg Novi en Sveti Juraj

Onze laaste stop was Herzeg Novi, ook aan de Bay of Kotor, maar wel dichtbij de grens met Croatia (heel handig als je in de ochtend moet vliegen). Herzeg Novi wordt vaak genoemd als “city of eternal vegetation, sun and stairways”. Hier kun je in het oude centrum rondwandelen, aan het strand liggen of met een bootje varen. Wij namen een boottochtje voor een halve dag en bezochten Sveti Juraj en de Blue Cave.

Sveti Juraj is een eiland met de Sint-Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw en het oude kerkhof voor de adel uit Perast.

De Grot word blauwe grot genoemd door de kleur van het water. Eerlijk gezegd vond ik de grot een beetje tegenvallen. Ja, het water is er heel mooi blauw, maar er zijn teveel bootjes (met de motor aan). Binnenin de grot is er veel stankoverlast van uitlaatgassen van de bootjes. Je kunt even zwemen, maar ik vind het niet veilig voor kinderen (te veel bootjes die heen een weer varen en deinen op de golfslag).

Ben je al in Montenegro geweest? Wat zou je aan deze route toevoegen? of wat zou je niet willen missen?

Pin it

De beste route voor een 10 dagen rondreis door Montenegro met kinderen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *