Duitsland,  Europa

Landvergnügen: kamperen met camper of caravan bij een duitse boer

Kennen jullie als campeerder Landvergnügen in Duitsland al? Landvergnügen is het lidmaatschap waarmee je 24 uur bij een van de 585 landelijke adressen met je eigen camper, caravan of bus mag kamperen. Wij hebben Landvergnügen op onze reis naar Europa-Park nabij het Zwarte Woud geprobeerd en wij vonden het geweldig! Lees maar verder hoe Landvergnügen werkt en wat onze ervaringen zijn.

 

 

Onze ervaring

Voor de meivakantie hadden wij een bezoek aan Europa-Park nabij het Zwarte Woud gepland. Wij vinden het leuk om onderweg even de tijd te nemen en besloten de heen- en terugreis in etappes te doen. Onderweg zouken we altijd  de leukste pauze plekjes voor de kinderen angs de duitse snelweg. 

Op de heenweg wilden wij tussen Köln en Koblenz overnachten. Ik bladerde door de gids en zocht een boerderij waar wij met een caravan konden komen en waar elektriciteit beschikbaar was. Ik vond snel een veelbelovende geitenboerderij: Rechhof in Schalkenbach. Onze kinderen vinden schapen en geiten echt leuk, dus een boerderij waar je bij de geiten mag kijken leek mij erg geschikt. Ook de locatie van deze boerderij is prima: de vulkan region laacher see. Er is echt veel te doen in deze regio en vooral de stoomtrein  Vulkan-Express was iets dat wij niet konden missen 🙂

Maar goed, ik was zo enthousiast over deze boerderij, dat ik ook bang was dat op de dag van onze aankomst de locatie vol zou kunnen zijn. Dus ik belde de dag ervoor om te vragen of wij de volgende dag konden komen. Dat was mogelijk. Jippie!! Wij wilden niet te laat van huis vertrekken en rond de middag er zijn, maar er waren helaas veel files en ergens bij Köln hadden de kids niet zo veel zin meer. Gelukkig lieten wij de snelweg achter ons en reden wij door de bossen van de Eiffel. In deze mooie omgeving is heel veel te zien. Onze navigatie stuurde ons nog door een “toeristiche en avontuurlijke” route; even een paar kilometer off-road met een auto en een caravan :P. Daarna nog een stuk door een heel nauwe straat met overhangende gevels van huizen en een steil stuk omhoog en wij waren aangekomen bij de Rechhof.

 

Rechhof

Jan, de zoon, ving ons heel vriendlijk op en heeft ons plekje laten zien. Echt een mooi plek, met uitzicht naar de boerderij en het dal. Toen wij de caravan voor de nacht klaar hadden gemaakt, gingen wij ook bij de boerderijwinkel kijken. Daar verkopen ze eigen produkten zoals geitenkaas, maar ook andere bio produkten uit de regio. Ik had expres geen eieren meegenomen, want volgens de gids zou de Rechhof ook eiren verkopen. Wij kochten eieren, verse geitenkaas (nog nooit eerder gegeten, maar echt zoooo lekker), nog een paar kaasjes met kruiden en marmelade. Ik merkte wel dat normaal gesproken de moeder van Jan in de winkel staat en de kaas maakt, want toen ik vroeg welke kruiden erin zitten, wist hij dit niet zo goed 😀

Na het avondeten kwam Jan weer langs zoals afgesproken. De kinderen zouden ook “helpen” de geiten van de wei naar de stal te brengen. Voor de kinderen was dit het hoogtepunt van de dag. Ze willen altijd helpen en toen de geiten binnen waren, konden ze ook binnen kijken en de geiten voeren. Fantastisch!

Landvergnügen: kamperen bij een duitse boer
Landvergnügen: kamperen bij een duitse boer

Landwirtschaft & Hofladen Quer Beet

Voor de tweede stop hadden wij ook al wat opties bekeken: de Moseltal of Heidelberg. Het weer rond de Moseltal was niet echt goed en daarom besloten wij naar Heidelberg te gaan. Ik belde in de ochtend Landwirtschaft & Hofladen Quer Beet en ze hadden plek. Perfect! Quer Beet is geen boerderij, maar ze hebben wel groentekassen. Helaas was er een Brueckentag (wettelijke vrije dag tussen een feestdag en het weekend) en de winkel was dicht.  Ze hebben een klein speeltuintje voor de kinderen en er was nog een andere familie met jonge kinderen,. Dus er was voor onze kroost voldoemde vertier. Vanaf Quer Beet kunt je zo naar het centrum van Heidelberg rijden. Wij gingen heel vroeg in de ochtend en hadden geen last van wachtenrijen voor de kabeltreinen of massa’s touristen bij het slot/ruine van Heidelberg.

Straussenfarm Mhou

Op de terugweg gingen wij bij de Straussenfarm Mhou overnachten. Het is niet zo ver rijden vanaf Europa-Park, maar ik dacht dat een struisvogel boerderij heel bijzonder is. Dat was het ook. Je kunt langs de struisvogel lopen en vanaf de staanplaats van de caravan kun je ook de struisvogels in de verte zien. Ze hebben ook een gebouw met verschillende kamers waar de eieren en de kuikentjes gehouden worden. Hier wordt de ontwikkeling van een struisvogelei naar een kuikentje ook uitgelegd. Wij waren gelukkig in de periode dat er net de eerste kuikentjes van dit broedseizoen waren. Wist je dat een struisvogel een paar dagen nodig heeft om uit het ei te komen? Wij zagen een half open ei met het kuikentje erin. Zekker een heel bijzondere ervaring.

Bij Straussenfarm Mhou hebben ze ook een winkel met struisvogelprodukten en een restaurant met terras. Toen wij er waren, hadden ze een Zuid-Afrikaanse BBQ georganiseerd. Voor 35,90€/persoon kon je van de BBQ genieten en o.a. struisvogelvlees proeven. Het voorgerecht kon je zelf samenstellen uit een overvloedig buffet met lekkere gerechtjes. Ik vond het vlees van de BBQ/hete  plaat echter een beetje droog, (het was helaas voorgegaard en op de avond werd dit warmgemaakt op die hete plaat). Een volgende keer zou ik iets “a la carte” bestellen.

Landvergnügen: kamperen bij een duitse boer
Landvergnügen: kamperen bij een duitse boer

Ergens las ik dat het af en toe moelijk is om een plek in het weekend te vinden bij de deelnemende ondernemers bij Landvergnügen, maar voor ons was dit niet het geval. Ik heb drie keer gebeld en drie keer konden wij ook komen. En alle drie keren waren ook in het weekend en zelfs tijdens een lang weekend. Afhankelijk van het soort boerderij zul je meer of minder contact met de eigenaar en met de activiteiten zelf hebben. In ons geval, hebben wij de meeste interactie op de geitenboerderij gehad. Maar goed, wij stonden met onze caravan in het midden van de boerderij en zo krijg je ook heel veel mee.

Hoe werkt Landvergnügen?

Als je onze ervaring hebt gelezen, heb je wellicht al een beeld gekregen, over hoe Landvergnügen werkt. Maar ik wil toch meer details geven. Het concept van Landvergnügen is simpel en kan in vijf stapjes uitgelegd worden:

1- Je koopt een Landvergnügen gids met 585 adressen waar je mag overnachten. Deze gids omvat de lidmaatschapskaart, het jaarlijks vignet voor in de auto of camper en de code voor het activieren van de app.

2- Je bladert door de gids of gebruikt de app om een mooie locatie te vinden. Per boerderij is er een beschrijving en een lijst van de services die ze aanbieden. Als je bijvoorbeeld electrieciteit voor je caravan nodig hebt, kun je in de app daarop filteren.

3-  Je kondigt je komst aan bij de boerderij. De meeste boerderijen hebben een beperkt aantal plekken en willen ook vooraf weten of iemand op bezoek komt. Je kunt binnen 24 uur voor je komst even bellen.

4- Als je aangekomen bent, maak je kennis met de boerderij en de eigenaar.

5- Je betaalt in principe geen staageld, behalve voor bijvoorbeeld extra zaken zoals elektriciteit voor je caravan; de eigenaren stellen het wel op prijs als je wat bij hun winkeltjes en/of restaurantjes koopt.

6- Geniet van je vakantie.

Landvergnügen en France Passion

In werkelijkheid is het concept van Landvernügen niet nieuw. Het volgt de principies van France Passion uit Frankrijk. Daar kunnen campers al sinds 1993 bij (wijn)boeren overnachten. Het grote verschil tussen Landvergnügen en France Passion is, dat Landvergnügen voor campers, caravans en kampeerbussen is, terwijl France Passion alleen voor campers is bedoeld. Ook andere landen zoals Spanje, UK en Switzwerland hebben een vergelijkbaar programa, maar volgens mij is geen enkele voor caravans bedoeld. Dus profiteer hier met Landvernügen van.

Landvergnügen app

Last but not least: Landvergnügen heeft dit jaar een app in het leven geroepen. Met deze app kun je op een kaart of op een lijst alle adressen niet alleen bekijken, maar ook naar services filteren. Dat vond ik heel handig met de caravan, want met een caravan kun je niet bij alle boerderijen komen. Ook heel handig is de “favorieten” functie. Als je een boerderij in je favorieten hebt opgeslagen, kun je namelijk ook daarop filteren. Voor de app heb je internet nodig. Dus als je geen internet of tijdelijk geen bereik hebt, kun je altijd nog de gids gebruiken. Beide bevatten namelijk dezelfde informatie.

Landvergnügen: kamperen bij een duitse boer

Landvergnügen: kamperen bij een duitse boer

Disclaimer: wij hebben een reisgids van Landvergnügen voor deze review ontvagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *