Bestemmingen,  Europa,  Friesland,  Nederland

Leeuwarden met kinderen: Natuurmuseum Fryslân en het grote grutto theater

“Hier heen, hier heen… dichterbij”, riep de grutto toen wij het grote grutto theather binnen liepen. Wij gingen voor het eerst naar het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden met onze kinderen van 4 en bijna 2. Wij zouden eerst naar de bioscoop, maar de tijden waren niet zo goed, dus wij besloten toch het grote grutto theather te bezoeken en de draken rondleiding bij te wonen in het Natuurmuseum Leeuwarden. Als je naar Leeuwarden met kinderen gaat, is een bezoek aan het Natuurmuseum Fryslân en het grote grutto theater echt een aanrader. Lees maar verder waarom.

Het grote grutto theater

Dit jaar is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa. Dat betekent dat er heel veel activiteiten worden georganiseerd. Eentje daarvan is het grote grutto theather in Natuurmuseum Leeuwarden. En het is erg bijzonder, want er wordt installatie, tentoonstelling en theater gecombineerd tot een grote beleving voor oud en jong.

Net als in een nornaal theather, heeft het grote grutto theather vaste tijden. Elke 45 minuten mogen 30 mensen het theather betreden en beleven. Als je binnenkomt, begint de scene met een echte grutto, die iedereen roept om zich bij hem te verzamelen. Het vogeltje legt uit hoe het theather werkt en stelt de twee gidsen voor. Het is erg leuk bedacht en de kinderen keken erg verbaasd naar de pratende vogel. Na de uitleg mag je zelf bepalen in welke volgorde je de installaties wilt bekijken en hoe lang je wilt blijven. De twee gidsen staan altijd klaar om uitleg of hulp te bieden.

Elke van de tien installaties heeft een andere kleur en ze nemen je langs één jaar uit een gruttoleven mee. De grutto is geboren voor de echte liefde. De mannetjes en vrouwtjes leven niet het hele jaar samen. Ze ontmoeten elkaar in het voorjaar weer. Daar gaan ze mee door tot de dood hen scheidt. Daarnaast komen ze ieder jaar terug naar dezelfde plek om te broeden.

 

Het grote grutto theather is zo opgesteld, dat elke installatie uniek is. Niet alleen wat betreft de inhoud, maar ook op de manier dat je zintuigen afwisselend geprikkeld worden. Je kunt zien, horen, voelen en beleven wat de delen van het leven van de grutto zijn. Voor de kinderen was het beleven van de gevaren voor de grutto’s het spannendst. Je loopt een paar meter in het donker en hoort allerlei geluiden. Wat zou een grutto hier doen? Jonge grutto’s drukken zich bij gevaar tegen de grond. Ze blijven stil liggen en vertrouwen op hun schutkleur. Wij liepen wel door, want op een bepaald moment vond onze jongste het te spannend. Maar van luikjes openen en kijken wat er in zat kreeg hij niet genoeg.

Dat is ook het leukste aan het grote grutto theather, alles is het erg voor zichzelf sprekend en niet aan een leefttijd gebonden. Jongere kinderen ervaren het grote grutto theather op een speelse manier, terwijl iets oudere kinderen zich meer met de inhoud kunnen bezig houden. In total heb je dertig minuten de tijd om het theather te bekijken. Als je alles goed wilt bekijken en lezen, is de tijd aan het krappe kant. Tenminste wij hebben in de dertig minuten alles wel gezien, maar ik had er nog wel meer tijd willen besteden. Het theather is in de prijs van het Natuurmuseum inbegrepen, dus je kunt het ook twee keer op een dag bezoeken of het gewoon een paar keer naar het museum gaan.

De draak rondleiding

Ik had heel vluchtig iets over de draak rondleiding gelezen, maar ik wist niet zo goed wat wij hier konden verwachten. Ik dacht “draak” is altijd leuk voor de kinderen en als het ons niet goed bevalt kunnen wij altijd weg gaan. Ik dacht ook dat de draak rondleiding een rondleiding door het museum met een draak zou zijn. Ik zat er echt naast, ha, ha, ha! Deze rondleiding is een bezoek aan de reuzendraak Li-Ming die op zolder van het museum huist.

Er wordt eerst een sprookje verteld en daarna gaan de kinderen met een begeleider op zoek naar de sleutel van de schatkist (mama’s en papa’s kunnen mee of mogen buiten wachten). Ze openen de mond van de draak en samen gaan de kinderen in het binnenste van de draak. Ze krijgen kleine opdrachtjes en vragen. Als de sleutel van de schatkist is gevonden, mogen ze ook een wens in de wensfontein doen.

De hele rondleiding duurt bijna een uur. De hele kleintjes mogen ook mee, maar de aanbevolen leeftijd is vanaf vier jaar. Het is wel donker en het eerste deel moeten de kinderen rustig blijven zitten en luisteren. Onze bijna twee jarige had nog niet genoeg geduld voor. Ook voor de opdrachtjes is het voor kinderen vanaf 4 leuk. Wij hadden het geluk dat bij deze rondleiding maar vijf kindjes waren en er dus genoeg tijd voor elk kind was.

Expositities

Naast het grote grutto theater en de reuzendraak Li-Ming zijn er nog veel meer zalen en exposities: o.a. verwonderland, het open atelier, Darwins zolder en de walviszaal. In de walviszaal vind je het vijftien meter lange skelet van de potvis, die op 3 november 1994 op Ameland is aangespoeld. Deze is zeker heel indrukwekkend!

Wat het Natuurmuseum zo leuk maakt, is dat er overal interactie is. De kinderen kunnen van alles aanraken en er zijn genoeg opdrachten. Het museum is geschikt voor alle leeftijden en je kunt de informatie op de leeftijd van de kinderen aanpassen.

Net als in elke natuurmuseum, zijn er veel opgezette dieren te zien. Het Natuurmuseum Fryslân heeft een eigen preparateursteam. In het open atelier zetten ze allerlei dieren op. Je kunt hier ook een kijkje nemen en de preparateurs leggen graag uit wat ze aan het doen zijn. Ik moet wel bekennen dat het kijken van doden dieren mij geen plezier doet, maar het zijn er toch niet zo veel en ze zijn wel op een leuke en educative manier opgesteld.

Het Natuurmuseum Leeuwarden is echt leuk voor een dagje weg. In een dag zou je niet uitgekeken zijn. Dus neem je broodjes mee (je mag ze ook in een zaal opeten) of geniet van een broodje of soepje in de net nieuw geopende museumcafé.

Praktische informatie

Het Natuurmuseum Fryslân is dagelijks van 10.00 – 17.00 uur geopend. LF2018 hoofdprogramma Het Grote Grutto Theater is te zien t/m 2 september 2018. De OnderWaterSafari zal september 2018 open gaan.

De draak rondleiding is gepland op woensdag- en vrijdagmiddag om 14.30 – 15.30 uur. Zaterdag en zondag om 12.30 – 13.30 – 14.30 – 15.30 uur. In de maanden juli en augustus zijn er dagelijks rondleidingen om 11.30 – 12.30 – 13.30 – 14.30 – 15.30.

Entreeprijzen (april 2017)
• Volwassene: € 9,-
• Kinderen t/m 3 jaar: gratis
• Kinderen van 4 t/m 15 jaar: € 6,-

Tijdens de Nationale Museumweek staat Het Grote Grutto Theater centraal. In het weekend van 14 en 15 april bovendien maar voor € 1,- entree p.p.

Ben je al in het Natuurmuseum Fryslân en het grote grutto theater geweest? Blijft je iets langer in Leeuwarden? Je kunt ook De Friese Wouden verkennen of door de Alde Feanen varen.

Friesland met kinderen – De Friese Wouden

 

Pin it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *